Steeds meer organisaties besparen energie door het gebruik van LED verlichting. In het kader van de 'estafette praktijkervaring' verzamelden we tips voor gebruik.    

 

LED-lampen zijn een stuk zuiniger dan gloei- en halogeenlampen. De aanschafprijs ligt iets hoger, maar ze gaan ook een stuk langer mee. De aanschaf verdien je gemiddeld binnen 5 jaar terug en daarom valt LED verlichting onder de erkende maatregelen in het kader van de Wet Milieubeheer. 

 

Lager verbruik

Na installatie van LED verlichting zien scholen hun energieverbruik ook daadwerkelijk omlaag gaan, blijkt uit een Bouwstenen-bijeenkomst. Ze gaan vaak over tot LED verlichting over bij renovatie van een gebouw of als er zonnepanelen worden geinstalleerd. Omdat deze veranderingen zelf al tot besparing leiden is het soms lastig te zeggen hoeveel er exact met LED wordt bespaard.  

 

Praktijk

Ook blijkt het soms wat moeite te kosten om de kleur van de LED verlichting goed af te stellen. En niet alle installateurs zijn even handig met LED, vooral als het wordt gecombineerd met een daglichtregeling of dynamische verlichting.

 

Tips

Lees deze pagina voor meer praktijkinformatie en tips als u LED verlichting wil toepassen of uw eigen ervaring wilt inbrengen. We zijn met name nog op zoek naar tips vanuit andere maatschappelijke voorzieningen dan onderwijs. 

 

 

Meedoen?
We horen graag wat uw ervaring is met verschillende energiebesparingsmaatregelen. Ga naar de maatregelen op de site en voeg uw ervaring toe. 

Ook een optie; word partner en wissel uw ervaring uit in een van de netwerken.

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.